Пожалуйста, подождите...
28.06.2023 Роздiл: Контроль та перевірки ДПС затверджено Методику проведення перевірки загальних положень податкового та іншого законодавства України, контроль за дотриманням якого покладено на податкові органи.

ДПС затверджено Методику проведення перевірки загальних положень податкового та іншого законодавства України, контроль за дотриманням якого покладено на податкові органи.

 

 

 Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків інформує, що з метою закріплення єдиних методологічних підходів до організації та здійснення контрольно - перевірочних заходів, передбачених для посадових осіб податкових органів, на предмет дотримання платниками податків – юридичними особами загальних положень податкового та іншого законодавства України, контроль за дотриманням якого покладено на податкові органи, Державною податковою службою України Наказом від 09 червня 2023 року № 444 затверджено Методику проведення перевірки загальних положень податкового та іншого законодавства України, контроль за дотриманням якого покладено на податкові органи.

 

  Дану методику рекомендовано застосовувати посадовим особам підрозділу центрального апарату ДПС та її територіальним органам, до функціональних повноважень яких відноситься здійснення контрольно – перевірочних заходів щодо платників податків – юридичних осіб, з метою якісної організації документальних та фактичних перевірок з урахування питань перевірки дотримання платниками податків вимог податкового та іншого законодавства України, контроль за дотриманням якого покладено на податкові органи.

 

  У Методиці наведено перелік нормативно - правових та розпорядчих актів ДПС, які рекомендовано використовувати інспектором під час дослідження загальної інформації про господарську діяльність платника податків та здійснення автоматизованого аналізу у ході перевірки.

 

  Наведено порядок підготовки і здійснення контрольно – перевірочних заходів та методику дослідження загальної інформації про платника податків.   Рекомендовано процес здійснення автоматизованого аналізу та визначення суттєвості ризиків у діяльності платника податків, а також процедури та дії інспектора для подальшого дослідження (підтвердження/спростування) цих ризиків з рекомендованим порядком документування виявлених розбіжностей та ризиків.

 

   З Наказом ДПС від 09 червня 2023 №444 можна ознайомитись тут.

 

  Дана Методика носить виключно роз’яснювальний, інформаційний та рекомендований характер і не є вичерпною, може змінюватися та/або доповнюватися. Зміни та доповнення до неї затверджуються відповідними наказами ДПС.

 

Джерело: nvp.tax.gov.ua