Пожалуйста, подождите...
01.09.2023 Коментарі та роз’яснення > Роздiл: ОФІЦІЙНІ Чи має право платник податку повторно подати Повідомлення про подання інформації та копій документів щодо невідповідності платника податку критеріям ризиковості, якщо він скористався процедуро

Чи має право платник податку повторно подати Повідомлення про подання інформації та копій документів щодо невідповідності платника податку критеріям ризиковості, якщо він скористався процедурою адміністративного оскарження...

 

 

Чи має право платник податку повторно подати Повідомлення про подання інформації та копій документів щодо невідповідності платника податку критеріям ризиковості, якщо він скористався процедурою адміністративного оскарження, але рішення контролюючого органу було не на користь платника?

 

Згідно з п.6 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 року № 1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» питання відповідності/невідповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку розглядається комісією регіонального рівня.

 

Включення платника податку до переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку, здійснюється в день проведення засідання комісії регіонального рівня та прийняття відповідного рішення.

 

Платник податку отримує рішення про відповідність критеріям ризиковості платника податку через електронний кабінет у день прийняття такого рішення

 

Комісією регіонального рівня розглядається питання виключення платника ПДВ з переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку, у разі виявлення обставин та/або отримання інформації, що свідчать про невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку та/або отримання інформації та копій відповідних документів від платника ПДВ, що свідчать про невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку.

 

Інформація та копії документів у вигляді Повідомлення про подання інформації та копій документів щодо невідповідності платника податку ризиковості подаються платником податку до ДПС в електронній формі засобами електронного зв’язку з урахуванням вимог Законів України від 22 травня 2003 року № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг», від 05 жовтня 2017 року № 2155-VII «Про електронні довірчі послуги» та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557.

 

Інформацію та копії документів, подані платником податку, комісія регіонального рівня розглядає протягом семи робочих днів, що настають за датою їх надходження, та приймає відповідне рішення.

 

За результатами розгляду інформації та копій документів комісією регіонального рівня приймається рішення про відповідність/невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку, яке платник ПДВ отримує в електронному кабінеті у день його прийняття.

 

Згідно з п. 3 Порядку розгляду скарги щодо рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, про неврахування таблиці даних платника ПДВ, про відповідність платника ПДВ критеріям ризиковості, затвердженого Постановою № 1165, скарга на рішення комісії регіонального рівня подається платником ПДВ протягом 10 робочих днів, що настають за днем прийняття рішення комісією регіонального рівня.

 

Пунктом 11 Порядку розгляду скарги передбачено, що у разі подання скарги на рішення комісії регіонального рівня платник податку має право додати до скарги про відповідність платника ПДВ критеріям ризиковості платника податку – інформацію та копії документів, що свідчать про невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку.

 

Відповідно до п. 12 Порядку розгляду скарги за результатами розгляду скарги комісія центрального рівня протягом 10 календарних днів з дня отримання такої скарги приймає одне з таких рішень:

задовольняє скаргу та скасовує рішення комісії регіонального рівня;

залишає скаргу без задоволення та рішення комісії регіонального рівня без змін.

 

За результатами розгляду скарги комісія центрального рівня у строк, визначений п. 12 Порядку розгляду скарги, надсилає засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог ПКУ, Законів № 851 та № 2155 платнику податку відповідні рішення в електронний кабінет.

 

Рішення комісії центрального рівня не підлягає адміністративному оскарженню та може бути оскаржено в судовому порядку у строки, визначені ст. 56 ПКУ (п. 17 Порядку розгляду скарги).

 

Враховуючи викладене, платник податку не має права повторно подати Повідомлення, якщо він скористався процедурою адміністративного оскарження. Рішення комісії центрального рівня може бути оскаржено в судовому порядку.

 

 

Джерело: svp.tax.gov.ua