Пожалуйста, подождите...
22.11.2023 Роздiл: Корисне Адміністративні послуги в лісовому господарстві: видача електронних лісорубних квитків

Адміністративні послуги в лісовому господарстві: видача електронних лісорубних квитків

 

Ключовим завданням територіальних органів Держлісагентства є реалізація повноважень у сфері лісового та мисливського господарства на відповідних адміністративно-територіальних одиницях, зокрема, щодо видачі спеціальних дозволів на заготівлю деревини (лісорубних квитків).

 

Лісорубний квиток є основним документом, на підставі якого:

- здійснюється заготівля деревини;

- ведеться облік дозволених до відпуску запасів деревини;

- встановлюються строки здійснення заготівлі деревини та її вивезення, строки і способи очищення лісосік від порубкових решток, а також облік природного поновлення лісу, що підлягає збереженню;

- видається сертифікат про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів «Сертифікат походження лісоматеріалів»;

- ведеться облік плати, нарахованої за використання лісових ресурсів.

 

Видача лісорубного квитка здійснюється за заявою постійного лісокористувача або власника лісів на отримання адміністративної послуги.

 

Звертаємо увагу, що з 01.06.2023 по 01.06.2025 року триває експериментальний проект щодо видачі спеціального дозволу на спеціальне використання лісових ресурсів (лісорубного квитка) та сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів в електронній формі.

 

Згідно з рішенням Уряду зміни вступають в дію з 1 червня з 2023 року. Однак, ще протягом шести місяців, лісорубні квитки видаватимуться, як в електронній, так і в паперовій формі. В подальшому - виключно в електронній формі!

 

Лісорубні квитки, видані до 1 червня 2023 року, діятимуть до кінця цього року.

 

Що змінюється при переході на електронний лісорубний квиток:

 

Будуть усунені корупційні ризики, які існували під час дії паперового лісорубного квитка;

Електронний лісорубний квиток дозволяє зберігати точну інформацію про рубки в лісах. Це забезпечить контроль за лісокористуванням та запобігає незаконним рубкам;

Електронний лісорубний квиток можна отримати швидко та зручно, без потреби відвідувати Міжрегіональні управління лісового та мисливського господарства і ЦНАПи.

 

Отриманий лісокористувачем електронний лісорубний квиток автоматично вноситься на карту сайту ДП “ЛІАЦ” lk.ukrforest.com та в систему Електронного Обліку Деревини.

 

З метою забезпечення виконання постанови Кабінету Міністрів України «Про реалізацію експериментального проекту щодо видачі спеціального дозволу на спеціальне використання лісових ресурсів (лісорубного квитка) та сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів в електронній формі» фахівцями Держлісагентства організовано та проведено онлайн-навчання з усіма постійними лісокористувачами щодо Порядку реалізації експериментального проєкту з видачі лісорубного квитка в електронній формі.

 

В ході навчання:

  • ознайомили лісокористувачів з роботою єдиної державної платформи ЕкоСистема;
  • визначили алгоритм дій постійних лісокористувачів при роботі з функціоналом е-Ліс;
  • продемонстрували в тестовому режимі функціонал з видачі електронних лісорубних квитків.

З матеріалами навчання можна ознайомитися за посиланням⬇️

https://drive.google.com/file/d/1FSyDuMLHM5oSs6YM6dc24v8hIu1E7_yk/view?usp=sharing

 

 

Джерело: https://forest.gov.ua/news/administratyvni-posluhy-v-lisovomu-hospodarstvi-vydacha-lisorubnykh-kvytkiv