Пожалуйста, подождите...
28.11.2023 Роздiл: Корисне Який порядок дій у разі нещасного випадку

Який порядок дій у разі нещасного випадку

 

Що робити працівнику, який отримав травму на виробництві, а роботодавець примушує цей нещасний випадок приховати? Часто, боячись втратити роботу, людина згоджується на таку пропозицію. Тут відіграє роль і необізнаність працівників із вимогами законодавства з охорони праці, і їх неофіційне оформлення на роботі тощо.

 

Фахівці Держпраці наголошують, що даючи неправдиві свідчення щодо одержання травми, людина тим самим позбавляє себе соціальних гарантій, та пояснюють необхідність дотримання вимог Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 р. № 337, задля запобігання нещасним випадкам під час виконання робіт підвищеної небезпеки на будівельних об’єктах.

 

А якщо нещасний випадок все-таки стався, то приховувати його неприпустимо. Відповідно до положень Порядку та Закону України «Про охорону праці» потерпілому виплачуються одноразова та щомісячні страхові виплати. За наявності медичних показань травмована людина також отримує вагому лікарську допомогу.

 

Згідно з вимогами Порядку потерпілий або працівник, який виявив нещасний випадок, чи інша особа — свідок нещасного випадку повинні вжити всіх можливих заходів, необхідних для надання допомоги потерпілому, та негайно повідомити про нещасний випадок безпосередньому керівникові робіт, службі охорони праці або іншій уповноваженій особі підприємства.

 

Безпосередній керівник робіт (чи інша уповноважена особа підприємства) зобов’язані:

  • терміново організувати надання першої домедичної допомоги потерпілому та забезпечити в разі потреби його направлення до закладу охорони здоров’я;
  • негайно повідомити роботодавцеві про те, що сталося;
  • зберегти до прибуття комісії з розслідування (спеціального розслідування) нещасного випадку обстановку на робочому місці, машини, механізми, обладнання, устатковання в такому стані, в якому вони були на момент нещасного випадку, якщо це не загрожує життю та здоров’ю інших працівників і не призведе до більш тяжких наслідків або порушення виробничих процесів.

 

 

Джерело: profpressa.com